Wyrejestrowanie Państwa organizacji z Peppol: kiedy, jakie są konsekwencje i jak to działa.
Nie chcą Państwo już odbierać e-faktur przez Peppol lub chcą całkowicie wyrejestrować swoją organizację z sieci? Mogą to Państwo zrobić samodzielnie przez platformę. Poniżej znajdą Państwo informacje o tym, kiedy wyrejestrowanie ma sens, jak to zrobić i jakie są konsekwencje.
Istnieje kilka sytuacji, w których mogą Państwo chcieć zmodyfikować swoją rejestrację Peppol:
Odbieranie dokumentów przez Peppol można wyłączyć dla każdego identyfikatora osobno:
Od tego momentu nowe e-faktury przez Peppol nie będą już dostarczane na ten identyfikator. Faktury otrzymane wcześniej pozostają dostępne w Państwa archiwum.
Wskazówka: jeśli Państwo wyłączą odbieranie, ale pozostawią wysyłanie włączone, nadal mogą wysyłać faktury przez Peppol. Tylko odbieranie zostaje wstrzymane.
Chcą Państwo całkowicie usunąć swoją organizację z sieci Peppol? W takim przypadku należy wyłączyć zarówno wysyłanie, jak i odbieranie dla wszystkich identyfikatorów. Państwa organizacja nie będzie już widoczna w sieci i nie będzie mogła wysyłać ani odbierać dokumentów przez Peppol.
Ważne: po całkowitym wyrejestrowaniu dostawcy i klienci nie będą mogli Państwa osiągnąć przez Peppol. Faktury będą wysyłane e-mailem lub pocztą tradycyjną. Należy upewnić się, że Państwa partnerzy handlowi zostali o tym poinformowani.
Jeśli chcą Państwo nie tylko zakończyć rejestrację Peppol, ale również zamknąć całe konto eConnect, należy skontaktować się z pomocą techniczną. Zespół wsparcia pomoże Państwu w procesie zamknięcia i zapewni, że istniejące dokumenty pozostaną dostępne zgodnie z obowiązkiem przechowywania.
Identyfikator Peppol może być zarejestrowany tylko u jednego Service Providera (Access Point) jednocześnie. Chcą Państwo przejść do innego dostawcy? W takim przypadku konieczna jest procedura migracji.
Podczas migracji tworzony jest klucz migracyjny, który należy przekazać nowemu Service Providerowi. W trakcie przejścia pozostają Państwo osiągalni w sieci, dzięki czemu dostawcy mogą nadal wysyłać faktury. Należy skontaktować się z zespołem wsparcia eConnect, aby rozpocząć migrację.
Warto wiedzieć, co dokładnie zmienia się po wyrejestrowaniu:
Istniejące dokumenty w Państwa archiwum nie są usuwane. Zawsze mają Państwo dostęp do wcześniej wysłanych i odebranych faktur, dopóki konto jest aktywne.
Nie są Państwo pewni, czy wyrejestrowanie to właściwy wybór? Skontaktuj się z naszym zespołem, aby omówić swoją sytuację.
Więcej o e-fakturowaniu